
Er lijkt zoveel tegenstrijdige en verwarrende (en vaak verouderde) adviezen te zijn over wat vrouwen wel en niet kunnen eten tijdens de zwangerschap. We zijn hier om dingen recht te zetten en een eenvoudige naslaggids te bieden die u snel kunt raadplegen wanneer u niet zeker weet welke zwangerschapsvoeding u moet opnemen en vermijden.
U kunt erop vertrouwen dat u op feiten gebaseerde en actuele informatie ontvangt, zodat u zich kunt concentreren op uw groeiende buik en uw eigen welzijn.
Een gezonde, evenwichtige voeding is essentieel tijdens de zwangerschap. Natuurlijk, afhankelijk van hoe je je voelt, zal het niet altijd perfect zijn en dat is oké. Zolang je ernaar streeft om zoveel mogelijk van deze voedingsmiddelen op te nemen, geef je je baby de essentiële voedingsstoffen om te groeien. Als je dat zegt, hoef je niet ‘voor twee te eten’ (sorry). De kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit van het eten. Bezoek de Australische gids voor gezond eten voor het serveren van aanbevelingen per dag voor zwangere vrouwen.
Water
- Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en drink ongeveer 2 liter water per dag.
Een regenboog van groenten en fruit
- Eet elke dag een variatie om je dosis vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen.
- Ze kunnen vers, ingeblikt, ingevroren, gekookt, gedroogd of geperst zijn, maar zorg ervoor dat ze goed gewassen zijn.
Koolhydraten
- Eet zetmeelrijke voedingsmiddelen bij elke maaltijd om ervoor te zorgen dat u vezels en vitamines binnenkrijgt uit voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen, pasta, rijst, haver, noedels, en kies indien mogelijk volkoren in plaats van wit.
Eiwit
- Eet elke dag wat eiwitrijk voedsel om je energie te geven en om je baby te helpen groeien. Dit kunnen vlees, peulvruchten, gevogelte, noten, vis en eieren zijn, maar zie de lijst hieronder over de te vermijden soorten en de veiligste bereidingsmethoden.
Zuivelproducten
- Deze voedingsmiddelen zijn belangrijk omdat ze calcium en andere voedingsstoffen bevatten die je baby nodig heeft, maar lees hieronder wat je moet vermijden.
- Als je geen zuivel kunt hebben, kies dan andere calciumbronnen zoals zaden, sardines, linzen, amandelen, bladgroenten, vijgen en verrijkte niet-zuivelmelk.
Sommige kazen
- Harde kazen zijn prima, zelfs als ze ongepasteuriseerd zijn, zoals cheddar, stilton en parmezaanse kaas. Andere niet-harde kazen, waaronder mozzarella, haloumi, geitenkaas, kwark en roomkaas, kunnen prima worden gegeten, zolang ze maar van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt.
Sommige soorten vis
- Vis wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, omdat het een goede bron van eiwitten en omega-3 vetzuren is (lees hoe omega-3 vetzuren ook kunnen helpen bij het slapen tijdens de zwangerschap), maar ga voor vis met een laag kwikgehalte, waaronder makreel, Atlantische zalm, ingeblikte zalm en tonijn, haring en sardientjes.
Enkele andere voedingsmiddelen om op te nemen
- Het is niet nodig om zeer allergene voedingsmiddelen, zoals pinda’s, te verminderen, tenzij u zelf allergisch bent of uw zorgverlener dit heeft aanbevolen.
Zwangere vrouwen moeten bepaalde voedingsmiddelen vermijden, of in ieder geval extra voorzichtig zijn bij het eten ervan, omdat ze ze onwel kunnen maken of zelfs de zich ontwikkelende baby kunnen schaden. Deze voedingsmiddelen omvatten:
Ongepasteuriseerde melk
- Als je alleen rauwe melk hebt, zorg er dan voor dat je deze eerst kookt.
- Eet geen softijs (vanwege het risico op listeriabesmetting).
Sommige kazen
- Schimmelgerijpte zachte kaas in korsten zoals brie, camembert en chevre (geitenkaas).
- Blauwaderige kaas zoals gorgonzola of blauw (ze kunnen listeria bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby. Lees er hier meer over).
Rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren
- Eet alleen goedgekookte eieren, wat betekent dat de dooiers en het wit stevig moeten zijn, niet vloeibaar.
- Rauwe eieren zitten ook in zelfgemaakte mayonaise, aioli en sommige desserts zoals chocolademousse. Als u niet zeker bent van de ingrediënten, kunt u deze het beste vermijden.
Paté
- Ze moeten allemaal worden vermeden (inclusief plantaardige) vanwege hun listeria-risico. Leverpaté en andere leverproducten moeten ook worden vermeden omdat ze grote hoeveelheden vitamine A bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de foetussen.
Koude vleeswaren
- Vermijd het eten van vleeswaren zoals gekookte koude kip, salami, pepperoni, ham en chorizo van delicatessenwinkels, voorverpakte producten en sandwichbars.
Rauw/niet gaar vlees
- Al het vlees moet goed gaar zijn. Het is niet het moment om zeldzaam vlees te eten, dus kook het grondig totdat alle sporen van bloed verdwenen zijn. Hoewel zeldzaam, is toxoplasmose een infectie die schadelijk is voor uw baby en wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt aangetroffen in vlees, aarde, kattenpoep en onbehandeld water.
- Hanteer altijd strikte hygiëne bij het omgaan met voedsel bij het bereiden van vlees om de verspreiding van voedselvergiftigingsinsecten te voorkomen.
Sommige soorten vis en zeevruchten
- Hoge niveaus van kwik kunnen van invloed zijn op het zich ontwikkelende zenuwstelsel van de baby, dus beperk vissen met hogere niveaus zoals vlok, zwaardvis, meerval en diepzee-ruwvissen. Voor informatie over hoeveel precies veilig is, ga je naar Voedselnormen Australië en lees hun bijgewerkte brochure over kwik in vis.
- Sla voorlopig de rauwe schelpdieren over en ook zeevruchten die gerookt en kant-en-klaar koud zijn, of gekookte en kant-en-klare koude garnalen, omdat ze een hoger risico hebben op listeria-besmetting en insecten die voedselvergiftiging veroorzaken.
- Vermijd sushi en sashimi, tenzij het vegetarisch is en geen rauwe ei-mayonaise bevat.
Bepaalde groenten en fruit
- Rockmelon (vanwege het risico op listeria)
- Taugé bijv. alfalfa, sojabonen, mungboon, peultjes (vanwege het risico op salmonella)
- Salades, tenzij je ze zelf maakt (want je weet niet of ze goed gewassen zijn in schoon water).
- Was altijd grond van groenten en fruit.
Alcohol
- Er is geen veilig niveau van alcohol tijdens de zwangerschap, dus het is het beste om het helemaal te vermijden.
- Sommige energiedrankjes bevatten cafeïne en andere ingrediënten die niet worden aanbevolen tijdens de zwangerschap, dus ze worden niet aanbevolen.
Cafeïne
Je hoeft cafeïne niet te schrappen, maar houd er rekening mee dat het in veel dingen voorkomt, dus lees voor de zekerheid ons artikel cafeïne tijdens de zwangerschap.
Enkele laatste voedingsmiddelen om tijdens de zwangerschap te beperken
- Voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte. Blijf bij onbewerkte voedingsmiddelen die zoveel mogelijk voedingsstoffen bevatten.
- Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Probeer verzadigd vet te verminderen om te voorkomen dat u tijdens de zwangerschap overgewicht krijgt.
- Voedingsmiddelen rijk aan zout. Beperk de hoeveelheid toegevoegd zout in uw dieet.
- Voorverpakte sandwiches en wraps.
creditSource link