Is uw oudere baby niet geïnteresseerd in vaste stoffen? Probeer deze 5 tips – Pasgeboren baby

Is uw baby ouder dan 9 maanden en nog steeds terughoudend om voedsel in de mond te stoppen of iets anders dan melk te drinken? Bent u begrijpelijkerwijs gefrustreerd en bezorgd over hun inname van voedingsstoffen, minimale blootstelling aan allergenen voedsel en gebrek aan interesse in voedsel?

Wat eerst moet worden aangepakt, is het ‘waarom’. Er zijn verschillende mogelijke redenen voor weigering of weigering van vaste stoffen, en hier zijn er een paar.

Waarom baby misschien niet geïnteresseerd in vaste stoffen?

 • Kinderstoel ongemak: Heeft je baby voetsteun? Als hun benen bungelen, betekent dit dat ze hard moeten werken om te zitten, voedsel op te pakken, in hun mond te stoppen, te kauwen en te slikken. Het vereist veel coördinatie waar ze mogelijk moeite mee hebben.
 • Mondelinge motoriek: Als voedsel uit hun mond valt, of het niet wordt gekauwd of ingeslikt, moeten hun orale motorische spieren (ze stellen ons in staat om te kauwen en te slikken) mogelijk sterker worden.
 • Sensorische verwerkingsproblemen: Verkennen ze vaak non-food items met hun mond? Hoe reageren ze als ze nat of vies worden?

Om fysiologische oorzaken uit te sluiten, neem dan contact op met een kinderarts, logopedist, lactatiekundige, kindertandarts of ergotherapeut als u vermoedt dat er orale motorische of sensorische verwerkingsproblemen zijn.

Lees verder voor 5 eenvoudige strategieën waarmee je kunt experimenteren om je baby aan te moedigen om te eten (hint: er zijn geen stickers of beloningen!)…

1. Het zit ‘m allemaal in de timing

Als ze maaltijden weigeren omdat ze vol zijn na hun borst- of flesvoeding, moet u mogelijk minstens een uur of langer wachten tussen melk en vaste stoffen. Vanaf 9 maanden kunt u beginnen met het aanbieden van vaste stoffen vóór de melk. Hier zijn enkele tips voor het balanceren van vaste stoffen met melkvoedingen.

2. Sloot de kinderstoel voor nu

Houd je aan je gebruikelijke maaltijden, maar ontspan voor nu even over de locatie voor het geval de kinderstoel ongemakkelijk is en ze het negatief associëren met eten. Enkele alternatieven kunnen zijn:

 • Ga bij ze op schoot zitten en laat ze eten van je bord halen
 • Ga picknicken buiten of op de vloer
 • Probeer ze op een stoelverhoger op een eetkamerstoel, zodat ze net als de rest van het gezin aan tafel zitten

3. Moedig ze aan om met hun eten te spelen

Dit kan voor sommige ouders als een verrassing komen, maar eten moet leuk zijn. Zet een klodder yoghurt of een andere puree voor ze neer om mee te spelen tijdens de maaltijden. Vergeet keukengerei en zelfs borden voor nu als je kunt. Omarm de rotzooi en geef ze wat tijd om hun eten aan te raken, smeer het over de hele tafel, wrijf het door hun haar en kijk hoe het op de grond valt.

Wat we willen is een baby die eten associeert met genieten. Diep ademhalen … deze fase is het waard!

Je kunt ook hun handen en gezicht afvegen met een zachte, natte gezichtsreiniger tot het einde van de maaltijd. Leg ze uit wat je doet terwijl je ze opruimt.

5. Houd de sfeer en het taalgebruik positief

Als je bub gezichten trekt, in plaats van te lachen of te zeggen: ‘oh je vindt het niet leuk’, glimlach dan gewoon, blijf kalm en probeer het opnieuw. Hoe opgewonden je ook bent, het is niet nodig om er een punt van te maken of zelfs maar het doel van eten te maken. Als ze met het eten spelen, een lik nemen of proeven voordat ze het uitspugen, zijn dat allemaal belangrijke prestaties.

Gooien ze met eten? Bied kleine hoeveelheden aan zodat je niet gefrustreerd raakt over voedselverspilling en lees Waarom gooit mijn baby met eten?

Als ze boos worden aan tafel, hoef je er niet op aan te dringen dat ze daar blijven. Je kunt ze op je schoot leggen terwijl je klaar bent met eten, of ze neerleggen als ze niet tevreden zijn. We willen de maaltijden positief houden.

Het is niet nodig om ‘slechts één hap’ te vragen, of afleiding te gebruiken om ze te voeren, of met ze te smeken. De enige focus op het eten kan zijn wanneer je het eet, nonchalant praat over de kleuren, of het knapperig is, of heerlijk enz.

5. Rommelig spelen en eten spelen weg van de tafel

Je kleintje voldoende kansen geven om rommelig te spelen, is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Wanneer ze nieuwe texturen ervaren, helpt deze enorme hoeveelheid sensorische input hun hersenen om te wennen aan verschillende sensaties. Dit legt vervolgens de basis voor het eten van een verscheidenheid aan texturen. Het helpt ook om slaapdruk op te bouwen – bonus! Lees alles over het belang van rommelig spelen voor baby’s die beginnen met vast eten.

Zoek elke dag een moment waarop ze niet moe of hongerig zijn. Ochtenden werken misschien het beste, en u kunt de benodigde materialen klaar hebben om tijd te besparen. Plan activiteiten van tevoren om het leven gemakkelijker te maken.

Je zou wat activiteiten kunnen opzetten op een plastic mat, buiten op een picknickdeken of zelfs in een leeg bad (als je bijzonder nerveus bent over rommel). Gebruik een grote emmer of bakplaat.

Doe ook mee en zeg tegen jezelf dat het uiteindelijk allemaal kan worden opgeruimd en dat het je baby ten goede komt.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Geef ze de fruitschaal om te verkennen
 • Overgebleven spaghetti
 • Waterspel
 • zand spelen
 • Smaakveilige vingerverf of speeldeeg (hier is een recept)
 • Sensorische zakjes/flessen
 • Speel in een bak met meel, haver of gemalen ontbijtgranen
 • Jelly spelen
 • Spelen in de modder of modder

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Laat een reactie achter

   Terrababy.nl
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0
   Shopping cart